Ympäristön tuki

31.03.2003

 

?id=3300255Ihminen ei ole yksin, vaan ympäristö vaikuttaa ratkaisuihimme tietoisella ja tiedostamattomalla tasolla. Kun ryhtyy haasteelliseen projektiin, on parasta saada ympäristön tuki puolelleen. Laihduttajilla on paljon kokemuksia siitä, miten ihmiset yrittävät usein hankaloittaa heidän projektiaan tyrkyttämällä ruokaa, varoittelemalla liiallisesta laihtumisesta, pelottelemalla sairauksilla jne. Taustalla saattaa olla halu testata laihduttajan päättäväisyyttä tai pieni kateus toisen onnistumisesta. Tarvitaan siis melkoista lujuutta, että pysyy kohteliaasti päätöksessään olla syömättä ylimääräistä ruokaa. Tarvitaan myös tukihenkilöitä, joilta voi pyytää apua tarvittaessa ja joiden kanssa voi jakaa ilon onnistumisesta.

Usein luonnollisia tukihenkilöitä ovat perheenjäsenet, joiden kanssa voi keskustella omasta laihdutustavoitteesta ja miten se vaikuttaa perheen toimintaan. Voidaan yhdessä sopia, ettei lihottavia herkkuja osteta tai pidetä esillä. Voidaan myös sopia rasvankäytön vähentämisestä tai kasvisten käytön lisäämisestä koko perheen ruokavaliossa. Yleensä kevennetty ruokavalio on kaikille terveellinen. Ehkä yritetään löytää aikaa yhteiseen liikuntaharrastukseen.

Ohjattu laihdutusryhmä on usein hyvä tuki. Joillekin riittää yksi hyvä ystävä, jonka pyytää tukemaan projektia, jotkut haluavat koko työpaikan porukan mukaan laihdutukseen vaikka vedonlyönnin muodossa.

"Tyrkyttelijätuttava" kannattaa pyytää auttajaksi laihdutusprojektissa, jolloin asetelma muuttuu, ja onnistunut projekti tuo myös kunniaa auttajalle.

Aina on mahdollisuus hakea tukea myös terveydenhuollosta, jolloin lääkehoitoakin voidaan käyttää apuna laihdutuksessa.

Tohtori.fi