Janita kyseli tuossa edellisen laihis-jutun kommenteissa, että miten me laihdutamme ja muuta. Huomasin sitten vasta itsekin ettei olla näistä jutuista oikeastaan mitään kerrottukkaan.

Eli siis ihan kahdestaan Tonin kanssa laihdutamme, toisiamme tukien ja välillä hieman eteenpäin potkienkin. Me päätettiin, että tehdään tämä yhdessä, koska tahdotaan aloittaa uusi terveellisempi elämä eikä ainoastaan vain laihduttaa. Tarkoituksena olisi siis, että terveellisestä ruuasta ja liikunnasta tulisi meille tasapainoinen loppuelämä. Lisäksi meillä on ihania ihmisiä ympärillä, jotka jaksavat kannustaa ja jopa täältä blogimaailmasta löytyy tsemppaajia.

Me syödään melkoisen eri tavalla kun itse olen Veetin kanssa kotona ja Toni töissä. Lisäksi ollaan kuitenkin eri kokoisia ja kulutetaan aivan eri tavalla, joten Toni saa syödä melkoisesti enemmän kuin minä ja silti laihtua samalla. Pääperiaatteena on kuitenkin se, että syödään ihan tavallista ruokaa, kohtuudella ja hieman aineksia tarkkaillen ettei valita rasvaisinta tai kaloripitoisinta tuotetta ruuan laittoon. Kevyt kermat, kevyet jauhelihat, kana, kala, kevyet makkarat, rasvaton maito, rasvattomat jugurtit, kevyt juustot, ohuen ohuet leikkeleet,  makeutusjauhe, ruisleipä, mini lätta margariinina jne. kyllä niitä löytyy vaikka millä mitalla.
Itse syön aamupalan, lounaan, päivällisen ja iltapalan sekä toisinaan jonkun välipalan jossakin välissä jos siltä tuntuu, tai juon teetä tai kahvia.
Aamupalaksi syön puuroa, milloin mitäkin esim. kaura-, kaura+riisi-, manna- tai vispipuuroa sekä jonkun hedelmän hieman vaihdellen ja juon kupin vihreää teetä.
Lounaaksi syön vaihtelevasti esim. salaattia, kuuman kupin keiton ja pari palaa ruisleipää, pirtelön tehtynä hedelmistä ja jugurtista sekä ruisleseistä tai jos edelliseltä päivältä on jäänyt ruokaa niin lämmitän sitä.
Päivällisellä syödään jo koko perhe yhdessä lämmin ateria ja juon silloin lasin maitoa, toisinaan syön leivän tai näkkäriä lisäksi.
Iltapalaksi syömme jälleen puuroa ja lisänä syön jonkun hedelmän.
Jos syön välipalan niin se on yleensä joko pala ruisleipää tai näkkäriä tai sitten hedelmä, vihannes tai jugurttia, mitä nyt milloinkin sattuu tekemään mieli.
Toni syö muuten samalla tavalla, mutta aamupalan töissä ja se sisältää leipiä ja kahvia. Lounaaksi Toni syö lähes aina lämpimän ruuan ja välipalana hänellä on mukana jokin hedelmä. Lisäksi hän syö päivällisen ja iltapalan kanssa leipää tai näkkäriä.

Nämä on siis sellaset tavalliset päivät. Toisinaan syödään iltapalaksi jotain aivan muuta tai viikonloppuisin useasti saatetaan aamupalalla hieman soveltaa. Näiden edellämainittujen mukaan syödään siis pääsääntöisesti, mutta kuitenkin niin että vaihteluakin syntyy. Tylsäksi ei ole vielä käynyt ja jos joskus tekee mieli jotain muuta niin sitä yritetään sitten soveltaa kokonaisuuteen sopivaksi. Varsinaisesti kaloreita ei lasketa, ollaan joskus laskeskeltu, että kuinka paljon saisi syödä ja kuinka paljon syödään, mutta varsinaisesti vain syödään niin, että tunnetaan olevamme täysiä. Annoskoot on meillä molemmilla pienentyneet aivan valtavasti ja makeaa, suolaista tai rasvaista menee nykyään huimasti vähemmän kuin aiemmin. Toisinaan sitten saatetaan ottaa spurtti (kuten nyt tämä helmikuu) ja olla kokonaan syömättä herkkuja. Toisinaan puolestaan menee koko viikonloppu herkutellessa. Pääasiana on kuitenkin se tasapaino ja se, että antaa itselleen luvan syödä kohtuudella, mutta ettei kuitenkaan repsahda aivan täysin ja vaikka repsahtaisikin niin ottaa sitten sen jälkeen taas itseään niskasta kiinni. Ja jos joskus tuntuu, että paino ei millään tipu niin silloin hieman fiksataan syömisiä uudestaan tai aletaan liikkumaan hieman tehokkaammin. Annoskokoja saisi edelleen pienennettyä ja liikuntaa saa aina lisättyä eli näillä keinolla pikkuhiljaa edetään. Halutaan myös, että kilot lähtisivät lopullisesti, joten olemme yrittäneet pitää maltin mukana projektissamma. Välillä on kyllä hetkiä, että mitähän sitten tekisi ja usein tulee kysymyksiä että syödäänkö liikaa tai riittävästi jne., mutta yleensä pelkällä maalaisjärjellä yritetään pötkiä eteenpäin.

Liikunta meillä menee niin, että Toni pyrkii käymään pyörällä töissä eli siitä tulee se noin 12km päivässä. Lisäksi hän kuluttaa töissä melkoisen paljon, kun useasti viettää lähes koko päivän ulkona ja homma on muutenkin fyysistä. Minä puolestani "löhöilen" päivät pojan kanssa kotosalla ja siksi käynkin kahdesti viikossa kuntosalilla ja kerran viikossa nykytanssitunnilla. Lisäksi käymme säännöllisen epäsäännöllisesti lenkillä, sauvakävelemässä ja uimassa.

Näillä me yritetään rämpiä eteenpäin. Ei varmasti sovi kaikille tälläinen malli, mutta meillä on näköjään melkoisen hyvin toiminut. Taaksepäin ainakin kun katselee noita kadotettuja kiloja niin ei se niin vaikealta loppujen lopuksi ole tuntunut. Toisinaan tietysti tulee turhautumisia ja junnauksia, mutta niistä yritetään toistemme ja muiden kannustajien avulla päästä yli ja eteenpäin.
Toivottavasti oli tyhjentävä vastaus... ja jatkossakin saa kysellä ja kommentoida, niistä kun aina tuntuu jotenkin saavan lisäpotkua tämän asian kanssa painimiseen. :)